Kvinoasalaatti hunajapaahdetuilla manteleilla

Luin joskus eräästä yhdysvaltalaisesta ruokablogista kvinoaa ylistävän artikkelin, jossa kyseistä raaka-ainetta kehuttiin maasta taivaaseen. Päätin silloin  tutustua kvinoaan tarkemmin ja kokeilla sitä eri ruokiin bulgurin, ja couscousin sekä ohra- ja spelttihelmien tilalle. Kuten ohraa ja spelttiäkin, kvinoaa saa nykyään kotimaisena.

Kun tutkin kvinoan ravintoaineita, huomaan heti pakkauksesta, että proteiinia on reilut 13 g, kuitua 10 g ja rautaa 5,1 mg (per 100 g). Hiilihydraatteja on 57 g. Googlettamalla selviää, että kvinoasta löytyy myös reilusti muita mineraaleja kuten sinkkiä ja magnesiumia. Kvinoassa on hieman enemmän proteiinia ja vähemmän hiilareita kuin muissa samantapaisissa viljoissa, mutta uskon kuitenkin, että gluteenittomuus on suurin erottava tekijä.

Olen käyttänyt kvinoaa puuroissa, wokeissa, ja lisukkeena, mutta jotenkin tämä salaatti alkaa kuulua lemppareihini. Salaatissa kvinoaan saa helposti makua sitruunalla ja yrteillä, ja paahdetut, makeat mantelit antavat kivasti vastapainoa. Avokadoa tungen aina vähän joka paikkaan, kuten tähänkin, mutta se on vaan niin hyvää ja siinä on paljon hyviä rasvoja.  Tämä salaatti sopii myös vegaaneille, sekä gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattaville, ja miksei myös urheilijoille.

Kvinoasalaatti hunajapaahdetuilla manteleilla: (n. 4 hengelle)

3 dl kuorellisia manteleita

2 rkl oliiviöljyä

suolaa

1 rkl hunajaa

*******************************************************

3,5 dl kvinoaa

2 sitruunaa

4-5 rkl oliiviöljyä

1 ruukku persiljaa

1 ruukku minttua

1-2 valkosipulinkynttä

puolikas kurkku

suolaa & mustapippuria

*******************************************************

2 tummaa salaattiruukkua (esim. jääsalaattia)

2 tomaattia

1/2 punasipuli

1 avokado

Sekoita mantelit, hunaja ja oliiviöljy tasaisesti uunipellille, leivinpaperin päälle ja paahda 200°C uunissa 6 minuuttia. (Suosittelen ajastimen käyttöä). Ota pelti ulos ja anna jäähtyä, mausta suolalla.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeiden mukaan ja purista ylimääräinen neste pois siivilässä. Kun se on hieman jäähtynyt, purista sitruunoiden mehu sekaan, ja lisää oliiviöljy joukkoon. Hienonna persilja ja minttu, pilko kurkku pieneksi ja lisää kvinoan sekaan. Rouhi myllyllä hieman mustapippuria joukkoon ja purista valkosipuli sekaan. Sekoita hyvin ja anna maustua sillä aikaa, kun valmistat salaattipohjan. Tämän osion voit myös tehdä edeltävänä päivänä ja antaa kvinoan maustua yön yli.

Valmista salaattipohja tummaista salaatinlehdistä, tomaatista, punasipulista ja avokadosta ja asettele se vadille. Kaada päälle maustunut kvinoa, ja sen päälle jäähtyneet mantelit. Nam! Näin tuhdin salaatin kanssa ei edes kaipaa leipää.

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi