Gluteeniton valkosipulinäkkileipä

Näkkileipä on kätevä keksintö; se taipuu monenlaiseen käyttöön ja säilyy hyvin. Näkkileipä on helppo tehdä itse, ja sitä kannattaa tehdä suurempi satsi kerrallaan. Tekemällä siitä gluteenitonta, se sopii myös gluteenia välttäville ja keliaakikoille. Vehnä- tai ruisjauhojen sijaan näkkileipä voi koostua pääosin proteiinipitoisista siemenistä, mantelijauhoista ja erilaisista rouheista. Tällöin näkkileivästä tulee hieman lastumainen, ja sitä voi napostella dippien kera tai perinteisesti levitteen kanssa. Terveellisen herkkuvadin voi koota pilkkomalla esimeriksi kurkkua, varsiselleria ja porkkanoita, ja taittamalla sopivan kokoisia palasia tästä näkkileivästä tarjottimelle, ja tarjota ne hummuksen, guacamolen ja munakoisodipin kanssa.

Alla ohje helppoon gluttenittomaan näkkileipään, joka saa makua valkosipulista. Ohjeesta tulee n. 5 pellillistä.

 

Gluteeniton valkosipulinäkkileipä:

0,5 l vettä

1 pussi kuivahiivaa

2 rkl psylliumkuitua

2 dl mantelijauhoja

1 dl seesamsiemeniä

1/2 dl pellavansiemenrouhetta

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl tattarirouhetta

2-5 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 tl valkosipulijauhetta

2 tl suolaa

3-4 dl kurpitsansiemeniä näkkileivän päälle

Sekoita kuivahiiva haaleaan veteen. Lisää psylliumkuitu ja anna levätä 5 minuuttia. Lisää kaikkia muita aineita seokseen pikkuhiljaa samalla sekoittaen. Lisää lopuksi gluteenitonta jauhoseosta samalla taikinaa vaiva

ten kunnes takina on jämäkän tuntuinen. Laita taikina jääkaappiin muovikelmuun käärittynä noin puoleksi tunniksi. Ota taikina ulos ja ota siitä hieman nyrkkiä isompia palasia ja kauli ne suoraan leivinpaperin päälle ohueksi. Käytä gluteenitonta jauhoseosta apuna, ettei taikina tartu ja pyri saamaan takinalevyt 2-3 mm paksuiseksi. Levitä sen jälkeen kurpitsansiemeniä tasaisesti taikinalevyjen päälle ja kauli ne varovaisesti kiinni taikinaan. Paista näkkileipää 220 asteessa 8-10 minuuttia tai kunnes reunat alkavat ruskistua. Näkkileipä saattaa tuoreeltaan olla hieman sitkeää varsinkin keskeltä, joten sen kannattaa antaa kuivua pellillä tai avoimessa astiassa 1-2 päivää. Itsetehty näkkileipä on ihanan rouhean ja itsetehdyn näköistä, kun palaset taitellaan irti isosta levystä ja se säästää myös aikaa, kun taikinasta ei tarvitse muotoilla yksittäisiä leipiä.


Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi