Raakaruokaa: Avokado-pestopasta

Sain joululahjaksi Raw Food-nimisen kirjan (Palmcrantz, Lilja), joka haastoi minut kokeilemaan raakaruokaa alkavan vuoden kunniaksi. Tammikuuhan on muutenkin perinteinen ajankohta elämänmuutoksille ja vähintään terveysspurteille. Vaikka muutos ei olisi pysyvää, on aina hauskaa kokeilla uusia asioita ja oppia uutta. Viimeksi tähän aikaan vuodesta olin karppauskokeilun keskellä ja vaikka se loppui melko lyhyeen, koen, että opin paljon itsestäni ja opin tekemään uusia ruokia. Mietin viime tammikuussa, että kokeilisin raakaruokavaliota seuraavaksi. Eihän minulta kevään tullessa enää löytynyt sitä kipinää, jonka se olisi vaatinut. Minulla on muutamia ystäviä jotka elävät lähes täysin raakaruoalla; eli mitään ruoka-ainetta ei kypsennetä yli 42 asteen. Aihe oli siis tuttu minulle entuudestaan ja olen ollut siitä kiinnostunut jo pidempään, mutta en vain ole perehtynyt siihen toden teolla.

Aloitin projektini lukemalla uutta kirjaani kevyesti selaillen reseptejä. Vasta myöhemmin huomasin kirjan alussa olevat sivut, joissa kerrottiin kirjailijan taustoista ja raakaruoasta yleisesti. Ajatuksena siis on, että kypsentämättömässä ruoassa ravinto-aineet säilyvät paremmin ja antavat meille enemmän elinvoimaa. Piristävää oli myös lukea, että tavoitteena ei tosiaan ole syödä 100 % raakaruokaa, vaan pienikin lisäys raakaruokaa ruokavalioomme edistää terveyttämme.

Selailtuani kirjaa muutaman päivän olin jo saanut tarpeeksi ideoita ja itsevarmuutta valmistaa raaka ateria seuraamatta mitään tiettyä ohjetta kirjasta. Otsikossa mainittu pasta valmistetaan juustohöylällä tai kuorimaveitsellä viipaloimalla kesäkurpitsasta ohuita nauhoja. Pastaan tulee myös tuorepestoa, joka antaa runsaasti makua muuten miedolle kesäkurpitsalle. Yllättävintä oli, että vastoin ennakkoluulojani minulta tosiaan lähti nälkä tällä pastalla! Todettuani aterian onnistuneeksi, uskalsin tarjota sitä seuraavana päivänä miehellenikin. Alla on ohje raakaan avokado-pestopastaan, joka valmistuu alle 20 minuutissa. Energistä uutta vuotta!

Raaka avokado-pestopasta: (2 hengelle)

1 kesäkurpitsa

1 avokado

1 makea paprika

2 tomaattia

1/2 sitruuna

1 ruukku basilikaa

1 valkosipulinkynsi

3 dl cashew-pähkinöitä (ei paahdettuja)

reilusti oliiviöljyä

kourallinen ruccolaa

suolaa ja rouhittua mustapippuria

Valmista pesto hienontamalla basilikan lehdet, valkosipulinkynsi, 1 dl cashew-pähkinöitä, 1 rkl sitruunamehua ja reilusti oliiviöljyä tasaiseksi tehosekottimessa. Oliiviöljyä voi lisätä vähän kerrallaan kunnes pesto on tasaista ja helposti levitettävää. Pestoa jää hieman yli ja se säilyy jääkaapissa n. viikon. Kuori avokado ja soseuta kevyesti haarukalla puolet siitä kulhossa. Pilko toinen puolikas avokadosta, ja tomaatit pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne soseutetun avokadon kanssa. Mausta tilkalla sitruunamehua, suolalla ja pippurilla. Pese kesäkurpitsa ja vuole juustohöylällä tai kuorimaveitsellä ohuita nauhoja kulhoon (tai suoraan kahdelle lautaselle). Keskikohdan voi halutessaan jättää pois ja käyttää muuhun, jos sitä on hankala suikaloida. Sekoita kesäkurpitsanauhojen joukkoon 2 ruokalusikallista pestoa ja avokadokastike. Viipaloi joukkoon vielä ohuita viipaleita makeaa paprikaa, kourallinen ruccolaa ja ripottele päälle jäljellä olevat kevyesti murskatut cashew-pähkinät. Lisää tarvittessa suolaa ja rouhittua mustapippuria.

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi