Parsarisotto

Katselin jokin aika sitten ruokaohjelmaa, missä tehtiin risottoa. Mietin miksei meillä kotona tehdä risottoa useammin ja päätin, että risotto tekee nyt paluun keittiööni. Nyt keväällä parsa on sille luonteva kumppani.

Lapset katselivat tuttu epäluuloinen ilme kasvoillaan, kun laitoin illallista. Siitä taitaakin tosiaan olla hetki, kun olen viimeksi tehnyt risottoa täällä kotona. Kukaan ei kuitenkaan epäröinyt maistaa, kun sanoin ”siinä on TODELLA paljon parmesania!”. Keskimmäinen lapsi puristi puoli pulloa ketsuppia oman annoksensa päälle. Yritin olla katsomatta.

Alla ohje helpolle ja melko nopeasti valmistuvalle parsarisotolle. Määrä on 4-5 henkilölle, riippuen syöjistä.

Parsarisotto:

5,5 dl risottoriisiä (esim. arborio)

1,2-1,5 l kasvislientä

2 shalottisipulia

1/2 sitruunan mehu

1 nippu parsaa

100 g parmigiano reggiano-juustoa

50 g voita

suolaa, mustapippuria

oliiviöljyä

Pese parsat ja poista niistä puiset kannat. Parsa katkeaa helposti juuri oikeasta kohtaa, kun sitä taivuttaa kevyesti alaosasta. Pilko parsat n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi, nuput voit jättää kokonaisiksi. Hienonna sipulit. Lorauta reilusti oliiviöljyä paksupohjaiseen suureen kattilaan ja kuumenna se keskilämmöllä. Lisää sipulit, parsa ja hetken päästä riisi. Lisää oliiviöljyä tarvittaessa ja freesaa kaikkia aineksia kevyesti sekoittaen. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Kun sipuli ja riisi näyttää läpikuultavalta, lisää kuumaa kasvislientä sen verran että ainekset peittyvät. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen, ja lisää kasvislientä vähän kerrallaan aina kun se on kiehunut kasaan. Kun riisi alkaa olemaan kypsää, lisää risottoon sitruunamehu, voi ja hienoksi raastettu parmigiano reggiano. Sekoita hyvin, mutta varovaisesti ettei riisi puuroudu. Maista ja lisää tarvittaessa mustapippuria ja suolaa. Risoton rakenteen tulisi olla valuvan löysää, muttei keittomaista. Risoton päälle voi vielä lisätä muutaman parmesanlastun tarjoiluvaiheessa.

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi