Blogi toivottaa makeaa joulua – Kinuski-puolukkamarengit

Marengit käyvät myös koristeista juhlapöydässä, mutta harvoin makuakaan voi vastustaa.  Suuret näyttävät marengit ovat kaunis lahja mutta pienemmät marengit ovat käytännöllisempiä kahvipöydässä. Tein itse lahjaksi naapureille ja oman perheen käyttöön jouluksi kinuski-puolukkamarenkeja. Tein marenkeja kahteen otteeseen, koska olin turhan varovainen puolukan kanssa ensimmäisellä kerralla ja halusin löytää oikean suhteen. On tärkeää, ettei puolukkasurvos ole liian nestemäistä, koska vesi haihtuu uunissa ja jättää suuria aukkoja marengin sisään ja ne pysyvät paremmin kasassa, jos nestettä ei haihdu liikaa. Marenkien kypsyys on makuasia, mutta itse pidän sisältä tahmeista marengeista. Toki näissä marengeissa ihanaa tahmeutta riittää muutenkin kinuskin ansiosta. Marengit säilyvät melko hyvin, joten ne voi pitää jääkaapissa tai pakastaa seuraavia juhlia varten, mutta maistuvat parhailta huoneenlämpöisinä.

Makeaa joulua ja ihanaa uutta vuotta!

Kinuski-puolukkamarengit (n. 8 isoa, tai 12 pientä):

Valmista ensin kinuski ja puolukkasurvos, jotta ne ehtivät jäähtyä.

Kinuski:

1,5 dl kermaa

0,75 dl ruokosokeria

1 rkl tummaa siirappia

Keitä aineksia keskilämmöllä n. 10 min tai kunnes seoa on tasaista ja paksua. Anna jäähtyä hyvin.

Puolukkasurvos:

1,5 dl puolukoita

0,5 dl sokeria

1 rkl vettä

Keitä aineksia hetki pienellä lämmöllä ja soseuta sauvasekoittimella tai puulusikalla. Anna jäähtyä hyvin. Valmista seuraavaksi marenkimassa valkuaisista ja sokerista.

Marenkimassa:

3 munanvalkuaista

2,5 dl sokeria

Vatkaa sokeri ja valkuaiset vesihauteessa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa massaa kunnes et enää kokeillessasi tunne sokerikiteitä sormien välissä. Käytä mieluiten metallikulhoa välttääksesi lasikulhon rikkoutumisen. Kun sokerikiteet ovat sulaneet, siirä kulho pois hauteesta ja vatkaa vielä noin 10 min. tai kunnes seos on jäähtynyt. Kaada kinuski ja puolukka raidoiksi valkuaismassan päälle ja kääntele se sekaan nuolijan avulla varovaisesti sekoittamatta aineksia yhteen. Voit jättää hieman puolukkaa ja kinuskia vielä kulhoihin jotta voit lisätä niitä marenkien päälle, kun ne ovat pellillä. Itse pyöräytin vielä lopuksi kinuskikierteen marenkien päälle ennen uuniin laittamista. Nostele nokareita leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 130 asteessa 50-70 minuuttia. Voit kokeilla pintaa varovaisesti 50 minuutin jälkeen ja tunnustella onko pinta jo jähmettynyt. Sisäosaa saa jäädä hieman pehmeäksi. Jos annat marengit lahjaksi, anna niiden jäähtyä hyvin ennen paketointia.

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi