Herkkuja kaalista – Gruusialainen kaalivuoka

Kaalia käytetään harmittavan vähän sen ominaisuuksiin nähden. Siitähän voi tehdä vaikka mitä, aasialaisesta keittiöstä jenkkien coleslaw-salaatteihin. Kaali on myös ekologista ja edullista lähiruokaa parhaimmillaan. Se on poikkeuksellisen monipuolinen ja ravintorikas raaka-aine, jota on hyödynnetty myös perinteisessä kansanlääkinnässä mm. ruuansulatusvaivojen ja turvotuksen hoitoon. Gruusialainen kaalivuoka kuuluu omiin kaaliruoka-suosikkeihini.

Kun tapasin mieheni muutama vuosi sitten, hän osasi tehdä kahta eri kasvisruokaa, joista toinen oli gruusialainen kaalivuoka. Annoksen nimi ensin vähän epäilytti; voiko joku kaalivuoka oikeasti olla niin hyvää? Kyllä se oli. Nykyään kaalivuoan valmistus jää useimmiten minulle, ja vuosien varrella aineksetkin ovat saattaneet hieman vaihdella. Ohjeita löytyy varmasti yhtä monta kuin tekijöitäkin. Alla olevassa ohjeessa kaalivuoka saa lisämakua chilistä.

Gruusilainen kaalivuoka:

700-800 g keräkaalia

4 tomaattia

2-3 sipulia

3 valkosipulinkynttä

2 kokonaista suolakurkkua

1 punainen chili

120g smetanaa

150g ranskankermaa

3 rkl tomaattipyreetä

n. 100 voimakasta juustoraastetta tai sekoitus erilaisia juustoraasteita (itse käytin Herkkujuustolan Vilhoa ja Maasdam Fricoa)

oliiviöljyä

kasvisliemijauhetta

mustapippuria, suolaa

Leikkaa kaali muutaman sentin pituisiksi ohuiksi suikaleiksi ja keitä 10 minuuttia kasvisliemessä. Valuta hyvin siivilässä keittämisen jälkeen ja anna jäähtyä. Pilko tomaatit, ja suolakurkut pieniksi kuutioiksi. Poista chilistä siemenet ja pilko se 23-4 mm paksuisiksi kuutioiksi. Sekoita chili ja valkosipuli tomaattien ja suolakurkkujen sekaan, ja purista valkosipuli joukoon. Hienonna sipuli ja freesaa sitä oliiviöljyssä pannulla kunnes se on läpikuultavaa. Sekoita joukoon vielä tomaattiseos, rouhittua mustapippuria ja suolaa. Anna vielä kypsyä muutaman minuutin. Yhdistä keitetyt kaalit ja tomaattiseos, lisää joukkoon tomaattipyree, smetana ja ranskankerma. Kaada seos 30-40 cm vuokaan ja painele tasaiseksi. Ripottele päälle juustoraaste ja paista uunissa 175 asteessa 35-45 minuuttia, tai kunnes juuston pinta alkaa ruskistua. Anna kaalivuoan levätä 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi