Omenapiirakka

En ole kovin hyvä lukemaan reseptejä ja noudattamaan ohjeita sana sanalta. Ideoita ja inspiraatiota haen toki resepteistä, mutta kun teen ruokaa, teen niin kuin hyvältä tuntuu. Muutama viikko sitten tein tämän vuoden ensimmäisen omenapiirakkani ja päätin kokeilla onneani tekemällä sen fiilispohjalta. Halusin lisätä taikinaan rapsakkuutta mantelijauheella ja kaurahiutaleilla. Piirakasta tulikin kestosuosikki niin kotona kuin kodin ulkopuolella.

Meillä on olohuoneen lattialla pyykkikorissa vielä useampi kilo omenoita isäni takapihalta, joka antoi eilen tekosyyn leipoa ihan muuten vaan ja syödä iltapalaksi lämmintä omenapiirakkaa ja vaniljajäätelöä. Piirakka, jonka ohje on alapuolella on kuitenkin niin mehevä itsessään, ettei se kaipaa vaniljakastiketta tai jäätelöä viereen, mutta eihän niistä toki haittaa koskaan ole. Lähes kaikki piirakan ainekset saa luomuna Delistä.

Omenapiirakka:

Pohja:

200g voita

1 dl sokeria

1/2 tl suolaa

1/2 tl leivinjauhetta

1,5 dl mantelijauhetta

1,5 dl kaurahiutaleita

3 dl vehnäjauhoja

Yhdistä huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet ja vaivaa taikinaksi. Vuoraa irtopohjallinen vuoka leivinpaperilla ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Leivinpaperin saa helposti ja siististi vuokaan laittamalla erillisen palan pohjalle ja leikkaamalla suikaleen reunoille, joka tarttuu reunoihin hieromalla reunoihin ensin voita. Jos taikina tarttuu sormiin, kostuta kättä välillä kylmässä vedessä.

Täyte:

2 dl kermaa

3 dl maustamatonta jugurttia

1 dl sokeria

1/4 tl Bourbon vanille-vaniljaa

2 kananmunaa

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja kaada pohjan päälle.

Päälle:

n. 3 pientä omenaa

1/3 dl sokeria

1 tl kanelia

Pilko omenat ohuiksi lohkoiksi (max. 1 cm paksuiksi). Laita ne kulhoon ja lisää kaneli ja sokeri, pyörittele omenia hetki kulhossa niin, että sokeri ja kaneli tarttuvat niihin. Asettele omenat varovasti täytteen päälle limittäin. Paista piirakkaa 170 asteessa n. tunti tai kunnes täyte on hyytynyt. Täytteestä ei tule kovin jämäkkää kypsänäkään, ja se jähmettyy vielä hieman jäähtyessään. Jos täytteen pinta halkeilee, piirakka on valmis.

P.S. Piirakka säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa ja sen voi hyvin tehdä 1-2 päivää etukäteen.
Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi