Pinaattinen parsa-ricottalasagne

Parsa on ihanaa sellaisenaan, ja sen kanssa on turha lähteä kikkailemaan. Yksinkertaisuus on valttia, ja parsan hentoa makua olisi sääli peittää voimakkailla lisukkeilla. Halusin tehdä jotain täyteläistä, ja jotain mistä lapsetkin tykkäisivät. Pastakoneeni olikin pölyttynyt kaapissa jo turhan pitkään, joten tuorepastaa oli tehtävä. Se ei loppuen lopuksi edes ole niin vaativaa kuin voisi ajatella. Taikinan täytyy levätä tunnin verran, mutta sillä aikaa ehtii tekemään paljon muuta. Etenkin lasagneen on helppo tehdä levyt itse, kun taikinaa ei tarvitse ajaa pastakoneen telojen läpi, vaan ainoastaan saada tarpeeksi ohueksi. Lasagnen voi toki tehdä myös valmiiden lasagnelevyjen kanssa.

Ohjeet vaihtelevat, mutta käytin Kotivinkin ohjetta pastataikinalle ainakin raaka-aineiden puolesta. Kotivinkin ohjeen mukaan taikina jätettäisiin kulhoon liinan alle lepäämään tunniksi, mutta itse olen tottunut käärimään sen muovikelmuun ja laittamaan jääkaappiin vetäytymään. Kun aloin takinan teon jälkeen kasaamaan pastakonetta, en löytänyt vipua, jolla konetta pyöritetään mistään. Päädyin siis kaulimaan lasagnelevyt tarpeeksi ohuiksi käsin kaulimella, ja hyvin onnistui niinkin. Sain myös tällä tavalla tehtyä lasagnesta pyöreän. Alla ohje juustoiseen parsalasagneen, josta riittää n. 6 hengelle.

Pinaattinen parsa-ricottalasagne:

Pastataikina:

3 munaa

4 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

Muodosta jauhoista kasa leikkuulaudalle tai puhtaalle alustalle, ja tee sen keskelle aukko. Lisää suola jauhoihin. Rikko munat keskelle aukkoon, ja lähde pyörittämään sormilla jauhoja munien sekaan. Lisää jauhoja pikkuhiljaa vaivaa taikinaksi. Lisää oliiviöljy, ja jatka vaivaamista ainakin 15 minuuttia. Taikinan tulee olla kellertävä ja kiinteä, se ei saa murustua. Laita jääkaappiin tiiviin kelmun sisään tunniksi.

Kastike:

1,2  L maitoa

3 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

100 g parmesan-juustoa raastettuna

1/4 tl muskottipähkinää

Suolaa & valkopippuria oman maun mukaan

Sulata voi kattilaan miedolla lämmöllä, ja lisää vehnäjauhot. Sekoita hetki ennen maidon lisäämistä. Lisää maito ja vatkaa tasaiseksi samalla kun kiehautat kastikkeen. Jatka sekoittamista kuumalla liedellä, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää mausteet ja juustoraaste, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

Täytteeksi ja päälle:

2 nippua parsaa

1/2 rasia tuorepinaattia

2 purkkia Ricotta-juustoa

2 rkl voita

Suolaa & pippuria

Pinjansiemeniä

Katkaise parsasta pois puumainen varsi. Kun taivutat parsaa varren alaosasta, sen tulisi katketa oikeasta kohdasta. Leikkaa parsan latva irti kokonaisena, ja pilko varret pieneksi. Freesaa kaikki parsan palaset voissa paistinpannulla hetki, jotta maut pääsevät esiin ja parsa pehmenee hiukan. Mausta suolalla ja pippurilla.Ota taikina ulos jääkaapista. Taikina tulee jakaa 4-5 osaan vuoan koon mukaan. Kuvassa olevaan pyöreään suureen vuokaan meni 4 pastakerrosta. Kauli taikina muutaman millin pakusiseksi. Jos käytät pastakonetta, voit tässä vaiheessa käyttää taikinan koneen läpi. Aukkoa pienennetään vähän kerraallaan kunnes pasta on enää noin 1 mm pakuista. Jos käytät kaulinta, voi olla haastavaa saada taikina yhtä ohueksi koko levyn kohdalta. Tarkista siis huolellisesti, ettei reunoille ole jäänyt paksumpia kohtia. Laita valmiiksi kalitut taikinalevyt leivinpaperin päälle odottamaan.

Lisää kauhalla kerros kastiketta suuren vuoan pohjalle. Ripottele päälle pinaatinlehtiä. Laita ensimmäinen taikinalevy päälle ja painele tasaiseksi. Lisää päälle kastiketta, ricottaa, pinaattia ja pieniä parsan palasia. Säästä ainakin osa suuremmista latvapalasista päällimmäiseksi. Lisää seuraava taikinalevy, ja jatka kerrostamista kunnes takinalevyjä ei enää ole. Muista säästää päällimmäseksi kerros kastiketta. Asettele viimeiseksi lasagnen päälle parsan latvapalat ja ripottele päälle pinjansiemeniä. Kypsennä uunissa 175°C 30-40 minuuttia, tai kunnes pinjansiemenet ovat paahtuneet ja lasagneen pintaan on tullut väriä. Anna jäähtyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi