Syksyinen kurpitsa-pekonisalaatti

Kävin kesällä Yhdysvalloissa tutussa pikkukaupungissa Bostonin lähellä, jossa olen myös asunut aikoinaan. Aina siellä käydessäni yllätyn, miten hyvää ruokaa siellä oikeasti on, eikä todellisuus vastaakkaan muistojani yli 10 vuoden takaa ajasta, jolloin jouduin syömään kouluruokaa siellä. Tarjolla on mitä mahtavampia raaka-aineita, ja luomua ja paikallista lähiruokaa on tarjolla on yhä enemmän.

Päätin näin sadonkorjuuaikaan tehdä myös hieman jenkkityylisen teemaan sopivan ruoan. Kesän lomamatkalla ensimmäinen ateriamme perille päästyämme oli salaatti, jonka salaatinlehdet olivat tummia, kastikkeena oli voimakas vinaigrette ja salaatissa oli mm. omenalohkoja. Koska isäni on kuskannut meille kotiovelle asti viikottain useamman kilon omenia takapihaltaan, olen myös oppinut hyödyntämään niitä vähintään joka toisessa ruoassa. Alla ohje syksyiseen kurpitsa-pekonisalaattiin, josta riittää n. 4 henkilölle. Suurin osa aineksista löytyy Lähellä Delistä luomuna.

Syksyinen kurpitsa-pekonisalaatti:

2-3 ruukkua/pussia erilaisia tummia salaatteja

(esim. tammenlehti, lollo rosso, romaine)

100 g pekonia

350 g kurpitsaa

2 punaista omenaa

1/2 punasipuli

4 kypsää tomaattia

1 dl kurpitsansiemeniä

Paahda kurpitsansiemenet pannulla tai uunissa. Paista pekonit rapsakoiksi ja aseta talouspaperin päälle, älä pese paistinpannua. Poista kurpitsasta siemenet ja kuori, ja pilko siitä noin parin sentin paksuisia palasia ja paista ne kullanruskeiksi pekonin rasvassa. Kurpitsan siemenet voi halutessaan ottaa talteen ja pestä myöhempää käyttöä varten. Lisää hieman suolaa kurpitsan palasille ja anna jäähtyä hetken. Revi salaatinlehdet karkeasti, pilko omenat ja tomaatit ja aseta kulhoon. Leikkaa punasipulista ohuita viipaleita terävällä veitsellä ja laita kulhoon salaatin, omenoiden ja tomaattien kanssa. Leikkaa jäähtyneestä pekonista pieniä paloja esim. saksilla ja lisää ne kurpitsapalojen kanssa salaatin päälle. Ripottele päälle jäähtyneitä kurpitsansiemeniä.

Vinaigrette:

1,5 dl oliiviöljyä

0,75 dl valkoista balsamico-viinietikkaa

1 rkl hunajaa

2 rkl sitruunamehua

suolaa

pippuria

kuivattua basilikaa

Sekoita ainekset hyvin yhteen. Kaada vinaigrette salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.


Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi