Sadonkorjuu: Kesäkurpitsa-fetapihvit & seesamperunat

Perustin alkukesästä kasvimaan ajatellen, etten ensikertalaisena voi odottaa kovinkaan suurta satoa. Aloitin kasvatuksen muovipunoksisissa kasseissa, jotka asetin talon reunalle soran päälle sillä aikaa, kun kaivuri jylläsi takapihaamme istutuskuntoon. Parin viikon päästä sain siirrettyä ensimmäiset taimet kasvimaahan, joka näytti tuolloin vielä varsin karulta. Kuusivuotias puutarhamestarini kuitenkin ripotteli pian siemeniä ja asetteli naapureilta saatuja taimia sinne huolettomasti ja reilulla kädellä ja pian kasvimaamme alkoikin muistuttaa viidakkoa. Heinäkuun olin matkoilla ja nyt elokuussa saankin korjata satoa lähes päivittäin.

Kesäkurpitsan kasvua on mahtava seurata, ja siitä voi valmistaa kaikkea mausteisista kakuista grilliherkkuihin. Päädyin tänään tekemään kesäkurpitsa-fetapihvejä seesamperunoilla ja oman pihan herneenversoilla. Kaikki ainekset löytyivät luomuna tai omasta pihasta. Alla ohje, josta riittää n. 6 hengelle. Halutessaan pihvitaikinaan voi lisätä 2-3 ruokalusikallista vehnäjauhoja, joka tekee siitä helpommin käsiteltävää pannulla, mutta pihvit onnistuvat hyvin ilmankin. Nappasin puutarhasta myös jokaiselle syöjälle tuoksuvan laventelin oksan, jonka sidoin puuvillanauhalla haarukkaan ja veitseen, kun katoin pöydän.

Kesäkurpitsa-fetapihvit & seesamperunat

2 keskikokoista kesäkurpitsaa

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

100 g murenevaa fetajuustoa

2 munaa

oliiviöljyä

suolaa, pippuria

n. 20 varhaisperunaa keitettynä (2-3 perunaa menee pihveihin, loput menee seesamperunoihin)

seesamöljyä

seesamsiemeniä

herneenversoja tai ruccolaa

Raasta kesäkurpitsat siivilään ja sekoita n. teelusikallinen suolaa joukkoon ja anna nesteiden valua pois n. tunnin ajan välillä painellen raastetta kauhalla. Keitä sillä aikaa perunat kypsäksi suolavedessä ja jäähdytä kylmässä vedessä. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi ja freesaa oliiviöljyssä ja anna jäähtyä. Kuori perunoista 2-3 ja soseuta ne kevyesti esim. haarukalla. Lisää perunasoseen joukkoon kananmunat, jäähtynyt sipuli ja valkosipuli, murennettu feta ja kesäkurpitsaraaste, kun se on valunut tarpeeksi kuivaksi. Sekoita massa tasaiseksi ja mausta mustapippurilla. Suolaa ei tarvitse välttämättä lisätä, koska kesäkurpitsaraasteessa ja fetassa sitä on jo. Halkaise loput perunat pituussuunnassa ja paista ne wokkipannulla seesamöljyssä kullanruskeiksi. Sammuta levy ja lisää suolaa ja seesamsiemeniä ja pyöritä perunoita pannulla vielä hetken. Seesamöljy kuumenee nopasti ja saattaa roiskua, joten pidä levy korkeintaan keskilämmöllä ja ole varovainen. Lorauta paistinpannulle oliiviöljyä ja kun se on kuumentunut asettele lusikalla pihvitaikinasta nokareita pannulle. Paista pihvejä keskilämmöllä kannen alla kunnes pihvi tuntuu tarpeeksi kiinteältä käännettäväksi. Voit käyttää apuna kahta lastaa. Tarjoile kullanruskeaksi paistetut kesäkurpitsa-fetapihvit perunoiden ja herneenversojen tai ruccolan kanssa.Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi