Raw food: Porkkana-pistaasiwokki

Taas jälleen vietän tammikuussa raakaruokakuukautta ja puhdistan elimistöäni. Tänä vuonna olen jo kokeneempi raakaruokailija ja itsevarmuus raakaruokien valmistuksessa on kohentunut. Olen nyt tammikuussa syönyt noin 80% raakaa ruokaa (eli ruoan lämpötila ei ole noussut yli 42 °C) , ja jättänyt gluteenin ja eläinkunnan tuotteet kokonaan pois. On entistä tärkeämpää suosia luomua, kun haluaa elimistön puhdistautuvan. Juon paljon vettä ja vihreää teetä, ja vihersmoothiesta on muodostunut lemppari aamupala. Kevyt liikunta tukee elimistön puhdistumista, mutta liian rankka treeni rasittaa elimistöä liikaa, joten kävelystä ja joogasta on tullut lähes jokapäiväistä.

Minulta kysyttiin eilen, miten sitten helmikuussa; palaanko normaaliin ruokavaliooni heti? En oikein osannut vastata. Tuskinpa heti helmikuun ensimmäisenä päivänä aloitan aamuani valkoisella leivällä ja raskailla maitotuotteilla. Olen taas oppinut niin paljon uusia herkkuja, että en näe syytä miksen tekisi niitä myös tammikuun jälkeen. Kun syön pelkkiä hedelmiä aamulla, onkin ihmeen energinen ja kevyt olo lounaaseen asti. Runsas vedenjuonti on myös tapa, jonka haluan säilyttää. Sen omaksuminen tavaksi vaan vaati minun tapauksessa kokonaisvaltaisemman muutoksen, jonkinlaisen spurtin kohti toivottuja elämäntapoja.

Viime vuonna, kun vietin raakaruokakuukautta, mietin että kaikki mitä syön on oikeastaan jonkinlaista salaattia, vaikka ohje kuinka kutsuisi sitä ”pastaksi” tai ”rullaksi”. Sittemmin olen ymmärtänyt, että on aika tylsää syödä ainoastaan salaattia koko ajan, ja mielikuva ruoasta on yhtä tärkeä kuin maku ja ulkonäkö. Tein tänään lounaaksi raakaa porkkana-pistaasiwokkia. Sitäkin olisin ennen kutsunut salaatiksi, mutta kun se saa makunsa hunajasta, sitruksesta ja korianterista, siinä ei ole salaatinlehtiä ja se pyöritellään kulhossa kuten wokki wokkipannussa, eikö se ole ennemminkin wokki?

Alla ohje yhden hengen raakaan porkkana-pistaasiwokkiin. Raikasta tammikuuta kaikille!

Raaka porkkana-pistaasiwokki:

1-2 porkkanaa (koosta riippuen)

1 kourallinen babypinaattia

1 kourallinen yrttisalaattisekoitusta (esim. rucolaa, viinisuolalehtiä, punamangoldia)

1/4 punaisesta paprikasta ohuina suikaleina

1/4 punasipulista ohuina viipaleina

1/4 avokadosta pieninä paloina

1 kourallinen valko- tai punakaalia ohuina suikaleina

2 rkl pilkottua marinoitua artisokkaa*

1 kourallinen pistaasipähkinöitä kuorittuna*

Porkkanoiden marinadi:

1/2 dl kylmäpursitettua rypsiöljyä

1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

1/2 sitruunan mehu

1/2 tl jauhettua korianteria

1/2 rkl hunajaa

suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan

(*ei raakaa)

Valmista porkkanoiden marinadi sekoittamalla marinadin ainekset yhteen huolellisesti. Kuori porkkanat ja jatka kuorimaveitsellä suikaloimalla porkkanoista ohuita suikaleita kulhoon. Porkkanan keskiosaa on hankala suikaloida kuorimaveitsellä, joten sen voi jättää muuhun ruokaa tai napsia suoraan suuhun. Kaada marinadi päälle ja sekoita porkkanat marinadiin. Laita muut ainekset toiseen kulhoon, mutta älä lisää pistaaseja vielä. Kun porkkanasuikaleet ovat marinoituneet 10-15 minuuttia, sekoita ne muiden ainesten kanssa kulhossa pyöritellen. Marinadi toimii kastikkeena. Nosta wokki lautaselle ja ripottele päälle kuoritut pistaasipähkinät.

Artisokkaa voi ostaa valmiiksi marinoituna, tai säilykkeenä suolaliemessä jolloin sen voi marinoida itse (tämä on yleensä maistuvampi vaihtoehto). Helppo marinadi artisokalle valmistuu sekoittamalla oliiviöljyä, rypsiöljyä, 1 valkosipulin kynsi, 1 tl kuivattua basilikaa, mustapippuria rouhittuna.

Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi