Rakas raparperi

Ihana sekoitus pinkkiä ja vihreää, kirpeyttä ja kesää. Raparperin varret voi vaikka kietoa kivaan naruun ja viedä kesätuliaisiksi sellaisenaan. Raparperi kuuluu ehdottomasti myös listalle hyötykasveista, jotka aion istuttaa puutarhaani, kun saan sen joskus valmiiksi. Raparperi sopii melko monenlaiseen käyttöön ja sitä on helppo yhdistää muiden makujen kanssa. Päätin tänään tehdä raparperipaistoksen sitruuna-vaniljavaahdon kera, ja kutsuin naapurin rouvan lapsineen koemaistamaan. Hieman jännitti, miten pienimmät koemaistajat ottavat raparperin vastaan mutta sitruuna-vaniljavaahdon kanssa raparperi maistui myös kriittiselle raadille.

Raparperipaistos ja sitruuna-vaniljavaahto:

500 g raparperia

150 g voita

2 dl kaurahiutaleita

1 dl mantelijauhetta

2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl fariinisokeria

1/2 dl sokeria

1/2 tl kanelia

Pilko raparperin varret pieneksi. Nypi voi ja muut kuivat aineet kanelia lukuunottamatta takinaksi. Levitä lähes kaikki raparperit leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan, säästä pinnalle muutama punainen pala. Levitä raparperien päälle taikina ja sen päälle loput raparperin palat. Ripottele vielä päälle kaneli, hieman sokeria, kaurahiutaleita ja mantelijauhetta. Paista 200 C n. 40 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Kun paistos on uunissa, valmista sitruuna-vaniljavaahto.


Sitruuna-vaniljavaahto:

2 dl vispikermaa

100 g mascarpone-tuorejuustoa

1 dl tomusokeria

puolikkaan sitruunan mehu ja kuori

Bourbon Vanille-vaniljaa

Vatkaa kermaa löysäksi vaahdoksi. Lähellä Delin hyllystä löytyvä Bourbon Vanille-vanilja on aitoa luomuvaniljaa, ja se maistuu voimakkaammin kuin esim. vaniljasokeri. Sitä voi laittaa melkein mihin tahansa jälkiruokaan mutta sen annostelu saattaa vaatia harjoittelua. Ota sitä kahden sormen väliin pieni ”hyppysellinen” ensin ja laita kerman sekaan. Vaniljaa voi lisätä myöhemmin, jos haluaa. Lisää vaahtoon myös sitruunan mehu, mascarpone ja sokeri, ja vatkaa edelleen, kunnes vaahto on sekoittunut hyvin mutta ei liian kovaa. Kaada vaahto tarjoiluastiaan ja raasta päälle sitruunan kuorta koristeeksi.Tilaa uutiskirje

Uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi